قبل از اینکه به تعریف یو تی ام UTM بپردازیم، بحث را با یک مثال آغاز میکنیم.
فرض کنیم شما مدیر فروش سایت فروشگاه پوشاک بچگانه هستید؛ علاوه بر ورودیهای روزانه ای که دارید میخواهید از طریق حراج آخر فصل و جشنواره ی فروش، به فروش بیشتری دست پیدا کنید. برای جشنواره فروش و حراجی خود، تبلیغاتی را در انجام میدهید و از روشهایی مثل تبلیغات بنری، پیجهای اینستاگرامی، کانالهای تلگرامی و … را انتخاب کردهاید و توانستهاید با جشنواره و حراجی ای که ترتیب دادهاید به فروش بالایی دست یابید. اما نمیدانید کدام یک از روشهای تبلیغ برای شما مشتری بیشتری جذب کردهاست و از کدام روش توانستهاید به فروش بیشتری برسید. برای تشخیص این موضوع که کدام تبلیغ مؤثر تر واقع شدهاست، نیازمند اطلاعاتی هستیم؛ و در این راستا بهترین گزینه برای دریافت آمار و اطلاعات، استفاده از لینک UTM است.
در ادامه مطلب میخواهیم شما را با این عنوان که UTM چیست و چه کاربردی دارد، آشنا کنیم.
UTM، کدی است که به انتهای آدرس صفحه ی مورد نظر ما که قصد گرفتن اطلاعات از آن را داریم اضافه میشود. با این لینک به راحتی میتوانیم پی ببریم مشتریان ما از چه تبلیغ، کانال و یا سایتی به سایت ما وارد میشوند. به عبارتی میتوانیم متوجه شویم در هر بازه ی زمانی چه تعداد کلیک و ورودی از طریق تبلیغات مختلف داشتهایم. لینک UTM پارامترهای مختلفی دارد که وجود برخی از آن پارامترها الزامی و وجود برخی دیگر از پارامترها اختیاری است. UTM یعنی اضافه کردن ۵ پارامتر به آخر آدرسهای اینترنتی برای دستیابی به اطلاعات از منبع، که مخفف عبارت Urchin Tracking Module میباشد.
معرفی پارامترهای لینک UTM
این لینکها از دو بخش تشکیل شده؛ در قسمت اول سایتی که تبلیغ میشود نوشته شده و در قسمت دوم پارامترهای UTM قرار دارند که به توضیحی برای هر کدام میپردازیم. ابتدا به پارامترهای الزامی ( منبع، رسانه و نام کمپین ) و سپس به پارامترهای اختیاری ( محتوا تبلیغات و کلمه کلیدی تبلیغات ) میپردازیم.
پارامترهای الزامی
منبع کمپین یا UTM-Source
منابعی که لینکهای تبلیغاتی در آنها به اشتراک گذاشته شده شامل: گوگل، صفحات اینستاگرامی، کانالهای تلگرامی، فیسبوک، واتس آپ و … میباشند. هرکدام از این موارد یکی از منابع کمپین به حساب میآید. حال با استفاده از UTM-Source میتوانیم متوجه شویم که بیشترین ورودی به سایت مربوط به کدام منبع میباشد. برای استفاده از لینک باید به صورت زیر عمل کنیم. به عنوان مثال
Utm_source=telegram / Utm_source=facebook
که با توجه به اطلاعات دریافتی از این دو منبع متوجه میشویم بهطور مثال ورودی بیشتری از سمت تلگرام داشتهایم.
رسانه کمپین یا UTM-Medium
در این روش به انواع تبلیغات پرداخته و آنها را معرفی میکنیم. به عنوان مثال نوع تبلیغات ما بنری، ایمیل یا کلیکی ( PPC یا CPC ) و … میتواند باشد. برای استفاده از این لینک به روش زیر عمل میکنیم.
Utm_medium=banner/email/cpc
نام کمپین یا UTM-Campagin
همانطور که از عنوان مشخص است در این قسمت به معرفی نام کمپین خود میپردازیم. به عنوان مثال فروش فوقالعاده پوشاک زمستانه یا تخفیفات ویژه ی مربوط به عید نوروز و … میباشد. برای استفاده از این عنوان اجباری در لینکهای UTM به روش زیر عمل میکنیم.
Utm_campagin=winter/Nowruz
تا به اینجا به معرفی پارامترهای اجباری لینکهای UTM پرداختیم. در ادامه با معرفی لینکهای اختیاری به موضوع پارامترها با یک مثال کلی، پایان میدهیم.
پارامترهای اختیاری
کلید واژه کمپین یا UTM-Term
این لینک برای کلید واژههای محصول میتواند کمک خوبی برای شما باشد. اگر کاربر در گوگل ادز کلید واژه ای را جستجو کند و میتواند از طریق آن به لینک شما دسترسی پیدا کند و به راحتی از طریق گزارشهای UTM متوجه بهترین کلید واژه ای که کاربر را به سمت شما کشاندهاست، بشوید. برای استفاده از این لینک اختیاری میتوانید به صورت زیر عمل کنید. بهطور مثال کلید واژه انتخابی ما عطر زنانه ۲۱۲ میباشد.
Utm-Term=عطر-زنانه-۲۱۲
محتوا کمپین یا UTM-Content
چه نوع محتوایی را میخواهید تبلیغ کنید؟ در این لینک که به صورت اختیاری میباشد محتوای مور نظر خود را بارگذاری کنید. بهطور مثال محتوا تبلیغاتی شما موبایل، چای، کیف و … هر چیز دیگری میتواند باشد. نحوه استفاده به صورت زیر میباشد.
Utm-Content=Mobile/Tea/Bag/
با لینکهای اختیاری نیز آشنا شدیم و حال میخواهیم با یک مثال ساده موضوع را به صورت کامل متوجه شویم.
به دو روش میتوان اقدام به ساخت لینک UTM کرد
روش اول به صورت خودکار و اتوماتیک میباشد
استفاده از سایتهای ساخت لینک UTM از گوگل و مورد بعدی استفاده از سایت گوگل آنالیتیکس میباشد.
این روشها بسیار آسان بوده و فقط کافی است موارد تبلیغات خود را در جای مخصوص وارد کنید تا در آخر لینک مورد نظر را به شما نشان دهد.
روش دوم ساخت لینک به صورتی دستی میباشد
قدم اول برای ساخت لینک، مشخص کردن صفحه سایتی که با کلیک بر روی لینک به آن صفحه منتقل میشویم، است.
به عنوان مثال:
www.anything.com/?
قدم دوم وارد کردن منبع کمپین که پیش تر به توضیح کامل آن پرداختیم، میباشد.
وارد کردن این پارامتر الزامی میباشد.
www.anything.com/?utm_source=instagram
در این قسمت منبع ورودی را شبکه مجازی اینستاگرام معرفی کردیم.
قدم سوم وارد کردن پارامتر الزامی بعدی، یعنی رسانه کمپین میباشد.
www.anything.com/?utm_source=instagram&utm_medium=banner
در کنار منبع اینستاگرامی، رسانه خود را تبلیغات بنری معرفی کردیم و با اضافه کردن آخرین پارامتر اجباری که در قدم بعدی بیان میشود، لینک UTM خود را ساختهایم.
قدم چهارم عنوان نام کمپین میباشد. نام کمپین را میتوانیم با در نظر گرفتن نوع فروش خود نامگذاری کنیم.
www.anything.com/?utm_source=instagram&utm_medium=banner&utm_campagin=summer
همانطور که ملاحظه میکنید، برای نام کمپین تابستان را در نظر گرفتیم؛ به این معنی که فروشهای ما مربوط به فروشهای تابستانه میباشد.
در قدمهای بعدی میتوانیم دو مورد پارامتر اختیاری را اضافه کنیم. اضافه کردن دو مورد دیگر به همان شکل قبل بوده و مطلب تازه ای به آن اضافه نمیشود. برای مشاهده وضعیت اطلاعاتی که نیازمند به دریافت آنها هستید میتوانید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنید. اگر لینکهای به دست آمده طولانی بودند میتوانید با استفاده از سایت bitly.com یا yun.ir، اقدام به کوتاه کردن لینک نمایید.
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
معرفی ۳ تا از کاربردهای لینکهای UTM
مورد اول- کمپین اجتماعی
با در نظر گرفتن لینکی در پروفایل سایت خود میتوانید به ساخت لینکهای UTM پرداخته و با به اشتراک گذاری این لینکها در شبکههای دیگر، مقدار ترافیک ورودی از هر شبکه را دریافت و به تحلیل بپردازیم. به همین دلیل میتوانیم برای هر موضوعی به صورت جدا لینکهایی داشته باشیم.
مورد دوم-کمپین ایمیلی
با استفاده از این روش میتوانید دادههای ناشی از خبرنامهها و کمپینهای ایمیلی را بررسی کنید. با ساخت UTM برای کمپین ایمیلی، میتوانید حجم ترافیک دریافتی را بسنجید.
مورد سوم-کمپین بنری و تبلیغات
با استفاده از لینکهای UTM ساخته شده میتوانید حجم ترافیکی ورودی از سمت سایتهای مختلف را دریافت کرده و بررسی
کنید. از این طریق متوجه میشوید که کدام سایت در حجم ورودی ترافیک شما تأثیر بیشتری داشتهاست.
کمپینهای داخلی
فرض کنید سایتی دارید و در داخل سایت خدمات و محصولات خود را به ترتیب در دستههایی جدا از هم معرفی کردهاید. برای این که متوجه شویدکدام قسمت تأثیر گذار است باید از لینکهای UTM استفاده کنیم؛ اما این کار درست نبوده و مشکلاتی را در پی خواهد داشت. با استفاده کردن از UTM در سایتها و کمپینهای داخلی دادههایتان دچار خطا شده و نمیتوانید بهترین ترافیک دریافتی را به درستی تشخیص دهید. بنابراین لینکهای UTM برای استفاده در کمپین هایخ خارجی مورد استفاده قرار گرفته و دادهها با کمترین درصد خطا به خوبی نمایان خواهند شد.
نحوه ترک کردن پارامترهای UTM
ترکینگ به دو روش انجام میشود:
روش اول- کاربران آنلاین
در این روش میخواهیم کاربرانی که از طریق این لینک آنلاین هستند را شناسایی کنیم. با ورود به گوگل آنالیتیکس به قسمت Real-Time رفته و در قسمت Traffic Source کلیک کنید. در این قسمت میتوانید گزارش روزانه از نتایج کاربران آنلاین لینکهای UTM خود دریافت کنید.
روش دوم- نتایج لینکها
در این قسمت میتوانید با تنظیم کردن تایم لاین، مدت زمان مورد نظر خود را انتخاب کرده و به مشاهده اطلاعات دریافتی از لینکها بپردازید. به قسمت Acquistion رفته بر روی Campagins کلیک کرده و All Campagins را انتخاب کنید. در این قسمت میتوانید به دریافت اطلاعاتی نظیر مدت زمان حضور کاربر در سایت، میزان رشد و ریزش کاربران و … بپردازید.
اطلاعات پارامتری UTM چگونه است؟
باید بدانید که این اطلاعات همیشه دقیق نیستند و ممکن است خطاهایی در دادهها وجود داشته باشد. نمیتوان به دلیل وجود خطاها این روش را به کل حذف کرد؛ UTM کمک بسیاری میتواند در زمینههای تبلیغاتی برای شما باشد.
مزایا و امتیازات لینکهای UTM
ترافیک ورودی به سایت از طریقهای مختلف مورد بررسی قرار میگیرد
کمک به بهبود تبلیغات و افزایش فروش محصولات
تولید بنرها و تبلیغات با کیفیت بالاتر
آگاهانه عمل کردن در انتخاب تبلیغات
توجه به نیازها، علایق و سلایق عموم کمک بسیاری در زمینه رشد و پیشرفت میباشد
سخن آخر ...
در این مطلب به معرفی UTM و کاربردهای آن پرداختیم. برای انجام تبلیغات و دریافت نتایج آنها باید هزینههایی بسیاری انجام دهیم. کدهای UTM روشی بسیار خوب و رایگان که میتوانند اطلاعات مورد نیاز و بسیار مفیدی در اختیار ما قرار دهند. این نکته را حتماً در نظر داشته باشید که این سیستم به حروف بزرگ و کوچیک حساس میباشد و در صورت اشتباه کردن، آنالیز در دو لینک جدا انجام میشود. در نظر داشته باشید اگر میخواهید دادههای دقیق تری داشته باشید، پارامترهای ورودی را بیشتر کنید؛ این روش به شما در ترافیکهای دقیق ورودی کمک بسیاری خواهد کرد.
منبع: مدیاروت