استراتژی بازاریابی اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز

آکادمی آموزش سئو و دیجیتال مارکتینگ

فهرست عناوین

اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز

اگه اولین بارتون باشه که در مورد اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز (Red Ocean Strategy Blue Ocean Strategy) میشنوین؛ شاید فکر کنین که قراره در مورد جغرافیا یا زیست شناسی یا حتی در مورد جانوران دریایی حرف بزنیم. اما در واقع، قراره باهم در مورد یکی از انواع استراتژی بازاریابی یعنی استراتژی بازاریابی اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز حرف بزنیم که دو نوع فضای بازار هستن که در طول لانچ کردن یه پروژه جدید مورد بررسی قرار میگیره.

کانسپت اقیانوس آبی و قرمز در ابتدا توسط Renée Mauborgne و Chan Kim اوایل سال های ۲۰۰۰ معرفی شد. اونا کتابی به نام استراتژی اقیانوس آبی منتشر کردن که ۵ سال پیش پیشرفته تر و به روز تر شد.

بر اساس مطالعات زندگی واقعی، این کتاب در مورد استراتژی های تجاری به نام اقیانوس آبی و قرمز توضیح میده. نویسندگان کتاب موارد اساسی مثل تقاضا، مواجه با رقابت و حتی نحوه انجام تجزیه و تحلیل بازار رو هم توضیح میدن.

راستش رو بخواین ایده های یه پروژه کاملا منحصر به فرد و اصلی خیلی چالش برانگیزه. همیشه این طوری به نظر میرسه که هر چیزی که میشه اختراع کرد از قبل وجود دارن.

استراتژی اقیانوس قرمز و آبی

Eleken محصولی برای استارت آپ هایی که وارد اقیانوس آبی و قرمز میشن؛ طراحی کرده. ما میدونیم که چه تهدیدات و خطراتی در انتظار صنایع اشباع نشده هستش. اما در عین حال اینم میدونیم اولین کسی که فضای جدیدی توی بازار ایجاد می کنه مسئولیت بزرگی روی شونه هاشه.

اگه میخواین بدونین که در در اعماق استراتژی بازاریابی اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز چه خبره تا کارآمدترین برنامه توسعه برای کسب و کار خودتون پیدا کنین؛ پس همراه من باشین تا با دقت هر دو نوع فضای بازار رو بررسی کنیم و ببینیم که کتاب اقیانوس قرمز و ابی چگونه یک استراتژی بازاریابی موفق ارئه داد.

استراتژی اقیانوس آبی در مقابل اقیانوس قرمز

بازاریابی اقیانوس قرمز و آبی

ایده اصلی انتخاب نام استراتژی های اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز در واقع مربوط به رنگ هاست. رنگ آبی آرام و آرمش بخشه و همچنین نماد عمق، ثبات و حتی هوشه. از نظر بازاریابی این چنین فضایی پر از فرصت های جدید، سودآور و امیدوار کننده است.

برعکس، رنگ قرمز با احساسات شدیدی مثل اشتیاق، نفرت و البته عشق همراهه. همچنین بازارش با رقابت و تنش شدید مشخص میشه که همزیستی و رقابت با بقیه پروژه ها و پیدا کردن راه حل های جدید رو دشوار میکنه.

بیایین مستقیما به تجارت بپردازیم و با تجزیه و تحلیل مهمترین ویژگی های این دو، فضای اقیانوس آبی و قرمز رو با هم مقایسه کنیم.

فضای بازار

بنظرتون فضای بازار چیه؟ به بیان ساده، اتحادیه ای که متشکل از فروشندگان و خریدارانیه که محصولات و خدمات خودشون رو خریداری یا ارائه می کنن.

برای هر محصول، فضای بازار مختلفه و این اختلاف با مخالفان و موافقانش مشخص میشه. این که بدون هر فضای بازار چطور کار میکنه نقش مهمی روی توسعه یا پسرفت شما توی کسب و کارتون داره.

اما رویکرد اقیانوس قرمز در مورد فضای بازاری که قبلا وجود داشته اعمال میشه. این قوانین و الگو های خاص خودش رو داره. اگه میخواین توی چنین محیطی کار کنین باید خودتون رو با اون تطبیق بدین و سعی کنین خدمات خودتون رو ارائه بدین. به عنوان مثال میشه به بازار تلفن های همراه هوشمند و یا انواع لپ تاپ اشاره کرد.

اقیانوس قرمز و آبی

با یه روش استراتژی اقیانوس آبی، شما با ارائه یه پروژه کاملا جدید و اصلی، یه بازار جدید ایجاد می کنین. با پیشگام بودن می تونین خودتون تنظیم کننده قوانین بازار به نفع خودتون باشین. با این حال، به عنوان به پیشگام باید رفتار مشتری، طرح های قیمت گذاری و بقیه موارد معنادار رو با استفاده از روش آزمون و خطا بررسی کنین.

بعضی وقتا بهایی که برای به دست آوردن این دانش پرداخت می کنین خیلی زیاده. اما شما به عنوان یه مبتکر باید آزمایش کنین، ریسک کنین و از همه مهتر، آماده از دست دادن باشین. با اشتباهات بیشتره که تجربه بیشتری هم به دست میارید. پس توی مدت زمان کوتاه می تونین به یه صاحب کسب و کار حرفه ای توی بازار خودتون تبدیل بشین.

استراتژی بازاریابی اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز چطور کار می کند؟

استراتژی بازاریابی اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز به این شکله:

 

استراتژی اقیانوس آبی

استراتژی اقیانوس قرمز

ایجاد مارکت جدید

رقابت در بازار موجود

ایجاد رقابت در حوزه های مرتبط

کار در فضای رقابتی

ایجاد تقاضاهای جدید

تصرف کردن تقاضاهایی که بیشتر وجود دارند

رد عوض کردن ارزش یا بها

ایجاد ارزش یا بهای جدید

البته باید اینو یادتون باشه که سازمان ها با گذشت زمان بین استراتژی بازاریابی اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز حرکت می کنن. سازمان هایی که موفق عمل می کنن هم رقابت به وجود آوردن و هم این که خودشون یه اقیانوس آبی به وجود میارن.

توی اقیانوس قرمز که تعداد زیادی از رقبا با هم مبارزه می کنن؛ بلاخره یکی از شرکت ها نوآوری و تغییر به وجود میاره و یه اقیانوس آبی جدید ایجاد کرده و رشد رو حفظ میکنه.

مزایا و معایب استراتژی بازاریابی اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز

بدون شک هیچکدوم از این دو استراتژی نه کاملا مضرن و نه کاملا بی ضرر. پس قابل انتظاره که مزایا و معایبی داشته باشن هردو.

مزایای استراتژی اقیانوس قرمز

۱: بازار از قبل به ثبات رسیده

۲: مشخصه که مشتریان و چه محصولات و خدماتی میخوان

معایب بازاریابی اقیانوس قرمز

۱: معمولا یه فرد به عنوان رهبر بازار به ثبات رسیده وجود داره که غلبه بر اون سخته.

۲: معمولا کسانی هستن که می تونن سهم خودشون رو هم از زیر مجموعه بازار دریافت کنن.

۳: رقابت توی این بازار خیلی شدیده

مزایای بازاریابی اقیانوس آبی

۱: توی بازار های جدید میشه حاشیه سود بالایی به دست آورد.

۲: ایجاد بازاریابی موفق اقیانوس آبی ارزش ویژه ای برای برند ایجاد می کنه که میتونه سال ها یا حتی دهه ها دوام داشته باشه.

معایب استراتژی اقیانوس آبی

۱: این بازارها معمولا جدید هستن و به همین ترتیب خطر قضاوت شدن و اشتباه گرفته شدن توش وجود داره. این میتونه خیلی براتون گرون تموم بشه چون برای ایجاد یه اقیانوس آبی به طور معمول به یه سرمایه گذاری کلان نیاز دارین.

۲: اقیانوس های آبی سرانجام به اقیانوس قرمز تبدیل میشن.

۳: داستان موفقیت شرکت هایی که از استراتژی اقیانوس آبی استفاده کردن خیلی کمه.

۴: از اونجایی که استراتژی های اقیانوس آبی جدیدن؛ هیچ پایگاه داده ای در مورد مشتری ها ندارین و باید وقت زیادی رو صرف آموزش مشتریان در مورد مزایای کسب و کارتون کنین.

مدیاروت مشاور حرفه ای ها

چرا مدیاروت

مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.

مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.

و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.

کسب و کارهایی که از استراتژی های اقیانوس آبی و قرمز استفاده کردند

توی این بخش معروف ترین نمونه هایی رو به شما نشون میدم که از هر استراتژی بازاریابی اقیانوس آبی و اقیانوس قرمز توی کسب و کارهای واقعی استفاده کردن. هر دو نمونه ای که معرفی کردیم جزو معروف ترین ها و بهترین ها توی کار خودشون هستن.

iTunes _ استراتژی اقیانوس آبی

iTunes _ استراتژی اقیانوس آبی

محصولی که انقلابی بود. ما هیچوقت آهنگی خریداری نکرده بودیم و در بهترین حالت اونا رو از نت دانلود می کردیم و روی یه سی دی میگذاشتیم.

سال ۲۰۱۱ اپل با معرفی سرویس آی تونز معادلات ما رو بهم ریخت و تجربه جدیدی از موسیقی گوش دادن رو برای ما به ارمغان آورد.

iTunes مثال عالی برای اجرای استراتژی اقیانوس آبی هستش. این اپلیکیشن اولین محصول از نوع خودش توی بازار بود. از نظر سودهی غیر قابل اعتماد و بدون هیچ محصول مشابهی.هیچکس نمی تونست تضمین کنه که کاربران حاضرن به جای دانلود از اینترنت به صورت رایگان بخوان برای چنین خدماتی هزینه کنن.

اما به مرور زمان این سرویس پیشرفته تر شد و قابلیت پخش کتاب های صوتی و اتصال به دستگاه های دیگه اپل مثل آیپاد رو هم پیدا کرد. این محصول مدام در حال تغییره و با خواسته های جدید مشتریانش سازگار میشه.

YouTube Music _ استراتژی اقیانوس قرمز

YouTube Music _ استراتژی اقیانوس قرمز

سال ۲۰۱۵ بود که یوتیوب سرویس جدید خودش یعنی یوتیوب موزیک رو معرفی کرد. با وجود رقبای قدری مثل Google Play Music، apple Music، Spotify و Deezer موفقیت این سرویس به نظر غیر ممکن می رسید.

علی رغم رقابت شدید و بازار اشباع شده، سرویس های پخش موسیقی تقاضای زیادی داشتن و همین شد که یوتیوب هم سرویس خودش رو امتحان کرد. یادتون باشه که یوتیوب میلیون ها کاربر داشت که الان از برنامه موسیقی اون هم میتونن استفاده کنن.

نکته مهم در مورد استفاده از این استراتژی ها اینه که باید برای اجرای اونا برنامه داشته باشین و بهش فکر کنین. می تونین روی انجام کار خودتون تمرکز کنین و از یه جایی شروع کنین.

قبلش مطمئن باشین که خوب تحقیق کردین و با آدمای کاربلد حسابی مشورت کردین.

منابع :

اشتراک گذاری

فیس بوک
توئیتر
لینکداین
واتس اپ
ایمیل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×