برنامه بازاریابی
اگر شما سازمانی هستید که به گسترش نیاز دارید، اگر به دنبال راهی برای فرار از چرخیدن به دور خود هستید و اگر تمایل دارید فعالیتهای مجموعه خود را منسجم کنید، نیاز دارید که با مارکتینگ پلن یا برنامه بازاریابی آشنا شوید
مارکتینگ پلن چیست؟
مارکتینگ پلن (Marketing Plan) طرحی جامع برای برنامهریزی، بودجهبندی و اجرا فعالیتها در راه رسین به هدف در بازههای زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت است. گاهی میتواند به شکل یک سند تجاری که حاوی عناصر و استرتژی مارکتینگ باشد که اهداف یک مجموعه را در بازه زمانی مشخصی بیان میکند و همچنین در زمان بندی فروش و فعالیتهای گسترش کسب و کار نقش مهمی دارد. نکته بسیار مهم در برنامه بازاریابی این است که اهداف مشخص شده، باید تا حد امکان قابل اندازهگیری و از توافق اکثریت سهام داران و افراد ذی ربط حاصل شدهباشد تا پس از اجرا، به بهترین نتایج دست یابد.
اجزا برنامه بازاریابی
این عمل یک فرایند است پس میتوان انتظار داشت که مانند هر فعالیت هدفمند دیگری، از روش و فاکتورهایی مشخص استفاد میکند. در زیر میتوانید اجزای مارکتینگ پلن را ببینید.
هدف بازاریابی (Marketing Goal)
برای اینکه نسبت به اهداف خود از برنامه بازاریابی دید شفاف و کاملی داشتهباشید، نیازمند تحلیل خود و رقیبان خود هستید. این عمل معمولا توسط بخش بازاریابی انجام میشود اما در طراحی و تدوین آن باید صلاحدید همه بخشهای یک بیزینس درنظر گرفتهشود. بررسی خودتان باعث میشود آنچه که در برنامه دارید، به پوشش نقاط ضعف و بولد کردن نقاط قوت شما برسد. مزیت تحلیل رقیب نیز در دنیای امروزی بر همگان واضح است، چراکه شما باید بدانید رقبای شما بر چه اصولی تکیه کردهاند. آن ها را بیابید و کمال استفاده را ببرید.
برای تشخیص اهداف خود در این زمینه، به یاد داشتهباشید که آنچه به عنوان هدف خود مینویسید باید شفاف، واقع بینانه و قابل درک برای تمام اعضایی که در امر مارکتینگ پلن فعال هستند، باشد. هر هدف باید برای بازه زمانی مشخصی تدوین شود تا فرآیند اجرا و بهرهبرداری آن قابل ارزیابی باشد.
اهداف مارکتینگ در واقع همان بیان نتایج موردنظر، پس از اجرا برنامه اصلی است. تصور کنید برنامه دلخواه خود برای مارکتینگ را اجرا کردهاید. چه چیزی باید پس اجرا تمام موارد، حاصل شود؟ تصور کنید و چند مورد را یادداشت کنید. از تمام اعضای گروه بخواهید این کار را انجامدهند. سپس لیستی بلندبالا از اهداف را خواهید داشت و با کمی تامل میتوانید چشم انداز خود برای برنامه بازاریابی را مشخصکنید.
تا به این جای کار از هدف بازاریابی درمورد کسب و کار گفتیم. اما قسمت مهم دیگری نیز وجود دارد که بیان میکنیم. علاوه بر مشخص کردن اهداف بازاریابی برای کسب و کار، باید دقیقتر نیز نگاه کرد. به این صورت که اهداف و استراتژی محتوایی خود را نیز مشخص کنید. تنوع بسیار بالا در انواع محتوا و کانالهای توزیع محتوا، ضرورت اقدام به صورت هدفمند را ایجاد کرده است.
به طور ساده، شما باید بدانید چه نوعی از محتوا را در کدام یک از کانالهای محتوا منتشر کنید تا استراتژی بازاریابی را به اهدافش نزدیکتر کنید. برای مثال نوع محتوایی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشود اساسا باهم متفاوت است. محتوای بصری و دیداری که برپایه سرگرمی بنا شده، با انتشار در اینستاگرام بسیار مفید واقع خواهدشد و تعامل کاربران را همراه خواهد داشت. اما این نوع محتوا عملا هیچ گونه کاربردی در شبکه اجتماعی مثل لینکدین نخواهد داشت.
تاکتیکهای بازاریابی
فرآیندی که استراتژیها و راهبردهای کلی درمورد بیزینس شما را به برنامههای عملی تبدیل میکند. این برنامههای عملی میتوانند شامل جایگاه و ارزش فعلی شرکت و موسسه شما، مسئولیت و وظایف هر شخص درپروژه، اهداف و چشمانداز شرکت از فعالیتی خاص و زمان شروع و اتمام آن فعالیت باشد. تعریف دیگری از تاکتیک بازاریابی عبارت است: آنچه که در راستای جاانداختن محصولی جدید ویا پشتیبانی از محصول تولیدشده در گذشته به صورت عملی و با دقت تعیین شود.
هنگامی که در یک بازار هدف شما برنامه بازاریابی تهیه میکنید، برای فروش زمان بندی میکنید، برای پیشرفت در فروش سیاستهای تشویقی میگذارید و عملکرد تیم فروش خود را بر اساس معیارهایی پایش میکنید از تاکتیکهای بازاریابی استفاده کردهاید.
عناوین و تیترهای مهم یک برنامه بازاریابی
برای درک و نگارش بهتر نقشه بازاریابی یک کسب و کار، میتوانیم آن را به قسمتهای متفاوتی تقسیم کنیم تا تمامی ارکان لازم در آن گنجاندهشود.
پیشینه و اطلاعات شرکت
به مدیران و کارمندان ارشد شرکت این فرصت داده میشود که موضوعی را بسط دهند. در مورد شرکت از هرگونه تجربه و منابعی که بتواند برای رسیدن به هدف کارامد باشد، دریغ نشود. این بخش میتواند شامل شرح مسیرهایی که برای رسیدن به هدف در گذشته طی شده است، تجربههای شخصی و همچنین آرمان و آرزویی که فرد در تخیل خود برای کسب و کار دارد، باشد.
چشم انداز ماموریت
بخشی بسیار مهم در امر تدوین و اجرا مارکتینگ پلن، چشم اندازیست که به دنبال آن هستیم. تمامی اهداف مالی و غیر مالی شرکت از فعالیت مورد نظر باید به صورت شیوا و قابل فهم بیانشود. یکی از مواردی که حتما باید در این قسمت درنظر گرفتهشود، این است که محصول و خدمت شما در راستای چشمانداز شما قرار دارد و تا چه میزان میتواند در تحقق آن بکار آید. چشمانداز درواقع چکیده و منبع تمام اهداف بیزینس شماست. به عبارتی باید تمام اهداف و انگیزههای شما را شامل شود. از این جهت، برنامه بازاریابی را بر مبنای چشمانداز یک کسب و کار طراحی می کنند.
تحقیق درمورد بازار
هنگامی که در خصوص خرید محصولات و خدمات سازمان یا شرکت خود به جمع آوری، دستهبندی و تحلیل اطلاعات میپردازید، شما در این مرحله از مارکتینگ پلن هستید. در تحلیل و تحقیق بازار چندمورد مهم هست که باید به آن ها توجه کنید
الگوی تغییرات بازار و نحوه خرید مشتریان
- تقسیمبندی بازار و مشتریان هدف به گروههایی با ویژگیهای شاخص به منظور شناخت بهتر از خواسته، نیاز و تقاضاهای مختلف آنها.
- محصولاتی که مردم استفاده میکنند و محصولاتی که رقیبان پیشنهاد میکنند.
- کشف بازار هدف هر محصول و خدمات که بنظر بهترین فروش را در آن خواهدداشت
- بهترین راه عرضه محصول در بازار هدف مثل تبلیغات (بنر، مدیا، تراکت و …)
- ارتباط با کسانی که برای داشتن بیشترین و بهترین فروشها به آن ها نیاز دارید (تامینکنندگان)
محصول را شرح دهید
حال که دریافتید بازار شما چه ویژگیهایی دارد، باید محصول خود را نیز به خوبی بشناسید تا معرفی خوبی در بازار موردنظر داشتهباشید. مختصر و کامل شرح دهید ارتباط محصول با بازار هدف چیست و درمیان تقاضاهای موجود، برای کدام یک میتواند بهترین انتخاب باشد. در طراحی تبلیغ محصول خود، از نکات این بخش حتما استفاده کنید تا مشتری صریحا متوجه منفعت محصول شود.
به عملکرد مربوط به اهداف، شاخص کلیدی (KPI) اختصاصدهید
شاخصهای کلیدی، معیاری برای اندازهگیری میزان پیشرفت در جوانب مختلف یک کمپین هستند. این کمپین میتواند تبلیغاتی، محتوایی، سوشیال مدیا و.. باشد اما آنچه اهمیت دارد، داشتن سنجهها یا همان شاخصههایی است که به شما کمیت و مقدار پیشرفت در یک زمینه را ارائه میدهد. مهم ترین کاربرد شاخصهای کلیدی، ارزیابی اهداف کوتاه مدت و برنامه ریزی برای اهداف میان و بلند مدت است. این ویژگی از تلاشهای سازمان نیافته و بیهوده جلوگیری و انرژی را به بهترین شکل سازمان میدهد.
پرسونای مخاطبان، کلید پیروزی در برنامه بازار
فرآیند جمع آوری، دستهبندی و تحلیل اطلاعی از قبیل سن، جنسیت، محل سکونت، عنوان شغلی، علایق و … در مورد مخاطبان را پرسونای مخاطب گویند. در دیجیتال مارکتینگ از پرسونای مخاطب استفاده مکرر میشود. هنگامی که شما اطلاعات کاملی از یک گروه مخاطبان در دست داشتهباشید، در تمام مراحل تولید و فروش یک محصول میتوانید از آن استفاده مناسب داشتهباشید. محصول را مطابق با نیاز وی طراحی میکنید. از سلایقش در جزئیات بهره میبرید و تبلیغ خود را در همان کانالی پخش میکنید که مشتریان خاصی در آن حضور دارند. تمام این موارد از فواید استفاده از پرسونای مخاطب است.
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
بودجه برنامه بازاریابی را مشخص کنید.
هزینههایی مثل برونسپاری، تبلیغات و نیرویکار جدید همواره ممکن است تغییراتی در برنامه شما ایجادکند. برای جلوگیری از اتلاف منابع مالی و همچنین دریافت بهترین نتایج لازم است که قبل از شروع کار، میزان هزینهای که میخواهید به بازاریابی اختصاص دهید مشخص کنید.
جمعبندی
حال که اطلاعات مفید و جامعی از مارکتینگ پلن بدست آوردید، وقت را حدر ندهید و دست بهکار شوید. با استفاده از چشمانداز کسب و کار، اهداف را دستهبندی کنید و برای هر هدف، چند راهبرد عملی بنویسید. درشرایط خاص ممکن است به پلن B نیاز داشتهباشید پس از آن غافل نشوید. چشم از رقیبان برندارید. مدام آنها را تحلیل کنید و از ایدههایشان الهام بگیرید تا روش کارتان همواره بروز باشد. از تمامی افراد دخیل در کسب و کار بخواهید که در امر تکمیل بیزینس پلن شما را همراهی کنند زیرا هر کدام تجربه منحصربهفردی خواهد داشت. با نظر همین افراد است که باید شاخصههای کلیدی کسب کار را پیدا کنید.
این نکته را بهیاد داشتهباشید که هیچ کاری را نمیتوان برای اولین بار، بدون مشکلات انجام داد. تدوین و نگارش نقشه راه را شروع کنید و اگر نیاز بود، درآیند تصحیح کنید.
منبع: مدیاروت