زبان بدن در مذاکره

آکادمی آموزش سئو و دیجیتال مارکتینگ

فهرست عناوین

زبان بدن در مذاکره و اهمیت آن

دنیای امروزی ما رو به سمت مذاکره و پیش بردن منطقی کارهامون تشویق می کنه. اما چیزی نباید ازش غافل بشیم اینه که چطور باید اصول و فنون مذاکره رو یاد بگیریم. اصلا چرا لازمه که بلد باشیم مذاکره کنیم؟ یکی از مهمترین چیزایی هم که باید یادبگیریم زبان بدن در مذاکره است. حرکاتی که شخص در حین حرف زدن با شما انجام میده غیر ارادی هستن. دوست دارین بدونین چطور مذاکره کننده های حرفه ای این حرکات رو تفسیر می کنن؟ می خواین بدونین که چطور میشه به صورت هوشمندانه از زبان بدن استفاده کرد تا مذاکره رو به نفع خودمون تموم کنیم؟ پس تا آخر این مطلب همراه من باشین که قرار کلی اطلاعات هیجان انگیز باهاتون در میون بگذارم.

زبان بدن چیست؟

خیلی از زبان شناسان معتقداند که اولین زبانی که ما یاد میگیریم زبانی نیست که با اون حرف می زنیم. بلکه زبان بدن اولین چیزیه که یاد میگیریم و باهاش ارتباط برقرار می کنیم. شاید اصلا بهش زیاد توی روز دقت نکنیم اما یاد گرفتن زبان بدن میتونه نقش زیادی توی موفقیت توی کسب و کار یا حتی مذاکره های مهم باشه.

زبان بدن در واقع مجموعه از حرکاتیه که به صورت ناخداگاه توی شرایط مختلف از خودمون نشون می دیم. شاید خودمون زیاد تسلطی روی انجام اونا نداشته باشیم، اما در هر حال اونا راهی پیدا می کنن تا خودشون رو نشون بدن و در حال اونا وجود دارند.

این که بدونی چطور باید زبان بدن رو بخونی یه مهارت مهمه و خیلی از مشاورا و مذاکره کننده های حرفه ای این زبان رو بلدن و اون رو در اختیار خودشون قرار میدن. به طوری که مثلا میرین پیش یه مشاور و ازتون یه سری سوالات می پرسه. در نگاه اول شاید شبیه ذهن خونی بنظر برسه. چون فورا فکر می کنید که نکنه طرف داره ذهنم رو میخونه که می دونه من چه حسی دارم.

اما در واقع اون فقط داره به حرکات شما دقت می کنه و متوجه هست که در حال حاظر چه احساساتی دارین. یا مذاکره کننده های حرفه ای یاد میگیرن که به زبان بدن خودشون و طرف مقابل خیلی خیلی دقت کنن. چون می دونن که یه حرکت ساده می تونه پیغام های مهمی داشته باشه و کلا روند یه مذاکره رو بهتر یا بدتر کنه.

به همین دلیل هست که توی دنیای امروز زبان بدن برای مذاکره خیلی مهمه و خیلی از مردم تلاش می کنن که اون رو یاد بگیرن و با استفاده از اون یا مذاکرات خودشون رو بهتر کنن و یا این که در حین مذاکره به احساسات طرف مقابلشون پی ببرن.

ضرورت زبان بدن در مذاکره

توی جامعه مصرف محور، تعامل انسان برای حفظ موقعیت اقتصادیش واقعا ضروریه. این که چطور با بقیه ارتباط برقرار کنیم تعیین می کنه که چطور زندگی خودمون رو ادامه میدیم و روابط خودمون رو ایجاد می کنیم. مذاکره و ارتباط مهارت های لازمی هستن که توی زندگی امروزی بهش نیاز داریم.

یادگیری سیگنال هایی که با بدن خودتون ارسال می کنین یه روش عالی برای اینه که مطمئن باشین که می تونین بدون ایجاد سردرگمی نظر خودتون رو بیان کنین. صرف نظر از این که راه های ارتباطی زیادی مثل شبکه های اجتماعی، ایملی و اس ام اس و … وجود داره، باز هم زبان بدن و یادگرفتن نقش زیادی توی موفقیت شما و مذاکره شما داره.

زبان بدن را بخوانید

نمی دونم تا حالا چقدر به اهمیت زبان بدن در مذاکره فکر کردین اما باید به شما بگم که نقش زیادی داره توی بهتر کردن تعاملات شما. اصلا شما یا طرف مقابلتون با زبان بدن هست که نشون می دین چقدر برای مذاکره آماده هستین. اما قدم اول برای بهتر کردن روابط و مذاکرات اینه که اصلا بدونید چطور باید زبان بدن رو بخونید. هر رفتار نشونه ی چی می تونه باشه. اول به شما میگم که چطور باید زبان بدن رو بخونید.

  • شناسایی یک خط پایه: سعی کنید اول طرف مقابل رو زیر نظر داشته باشید. مذاکره همیشه مستقیم شروع نمیشه. سعی کنید یه خط ذهنی برای خودتون ایجاد کنید. به این صورت که اول از همه با سوالای ساده شروع کنین. سوالایی بپرسین که خودتون هم جوابش رو میدونین. در این حالت که دارین جواب ها رو گوش می دین به حالت بدن طرف مقابل دقت کنین. ببینین چطور رفتار می کنه. راحت نشسته؟ خیلی تکون نمیخوره؟ دستاشو تکون نمیده؟ توصیه می کنم خیلی خوب به اینا دقت کنین چون وقتی مذاکره سخت تر بشه واکنش ها عوض میشن و اون وقت شما با خط ذهی که دارین می تونین حدس بزنین که الان توی دل طرف مقابلتون چی می گذره!
  • ژست های طرف رو شکار کنین: این رو هم در نظر بگیرید که شاید طرف مقابل شما هم توی زبان بدن در مذاکره و استفاده از اون حرفه ای باشه. پس به نظرم باید ژست های اتفاقی طرف رو یک دفعه ای شکار کنید. برای مثال: سر تکان دادن، خم شدن به جلو و تماس چشمی نشون میده که طرف مقابل به ارتباط با شما علاقه داره. وقتی طرف شما به پشت خم میشه، اخم میکنه یا به دور دست نگاه میکنه داره سعی می کنه از حرف زدن با شما فرار کنه و نشون میده که دوست نداره با شما همکلام باشه. در مقابل اگر طرف مقابل مدام مچ پاش رو لمس میکنه یا دستاش رو فشار میده و تن صداش بالا رفته، نشون میده که مذاکره شما داره به سمت تنش و ناآرامی پیش میره و بهتره که یه کم فضا رو آروم کنین.

زبان بدن خود را در مذاکره کنترل کنید

برای این که بخواین توی یه مذاکره مهم برنده باشین باید بتونین زبان بدن خودتون رو کنترل کنین. به خصوص وقتی که قراره حسابی زیر ذره بین باشین. با چند تا راه کار می تونین این کارو انجام بدین.

تکان دادن سر در زبان بدن

سر خودتون رو تکون بدین

حتی وقتی که توی مذاکره با تنش رو به رو هستین و به شدت مورد انتقاد قرار گرفتین، سر خودتون رو تکون بدین و ارتباط چشمی رو حفظ کنین. این یه نشونه غیر کلامی خیلی خوبه برای این که تنش رو از بین ببرین و همسویی به وجود بیارین. به خصوص که می دونین قراره مکالمه به جاهای باریک بکشه.

ارتباط چشمی در زبان بدن

تماس چشمی برقرار کنین

توی یه مذاکره تا جایی که می تونین به چشمای طرف مقابل نگاه کنین. به خصوص وقتی که داره حرف میزینه. شما با این کار، این پیغام رو ارسال می کنین که دارین به حرفاش گوش می دین. توی مذاکره وقتی دارین به چشمای طرف مقابل نگاه می کنین بهش نشون می دین که به خودتون اعتماد دارین و کامل دارین مذاکره و روندش رو متوجه می شین.

لبخند در زبان بدن

لبخند بزنین ولی به جای خودش

دیدن وقتی دارین با یکی حرف می زنین و لبخند روی لبش داره حس خوبی ازش می گیرین و کمتر بتونین رفتار بدی در مقابلش نشون بدین؟ زبان بدن در مذاکره میگه که در این حالت هم لبخند به لب داشته باشین. نه صدای بلند و یا لبخند ناشایست. بلکه یه لبخند ملایم و آروم تاثیر مثبتی روی طرف مقابل شما داره.

فعال بودن در مذاکره

خودتون رو فعال نگه دارید

سعی کنین در حین مذاکره رفتار پویایی از خودتون نشون بدین. به صندلیتون تکیه بدین. لبخند بزنین و توی مکالمات شرکت کنین. حتی می تونین اگه سوالی داشتین بپرسین.

از طرف مقابل تقلید کنید

شاید براتون جالب باشه که بدونین افراد از نظر روانشناسی به کسایی که از نظر آداب و رفتار حرکتی شبیه هستن، واکنش بهتری نشون میدن.  ایجاد یه اعتماد کوتاه مدت با کسی که باهاش مذاکره می کنین و می خواین که مذاکره موفقیت آمیز باشه، خیلی مهمه. این حس اعتماد هم با منعکس کردن رفتار حریف ایجاد میشه. وقتی طرف مقابل شما داره حرف می زنه به زبان بدنش دقت کنید و با همون اشتیاق بهش جواب بدین.

مدیاروت مشاور حرفه ای ها

چرا مدیاروت

مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.

مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.

و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.

دستان خود را کنترل کنید

وقتی دارین با یکی مذاکره می کنین مطمئن بشین که حتما دستای شما اعتماد به نفس و متانت شما رو منتقل می کنن. حرکت لرزان و یا ناجور دست می تونه نشونه ای از عصبی بودن یا استرس داشته باشه. سعی کنید دستای خودتون رو تکون بدین و وقتی دارین چیزی رو توضیح می دین اون ها رو کنار هم قرار بدین.

کنترل دست در زبان بدن

بدن خود را آرام کنید

هر حرکتی که نشون دهنده اضطراب یا نگرانی شما باشه به طرف مقابل نشون میده که مشکلی پیش اومده. پاهاتون رو کنار هم و مرتب قرار بدین. این طوری نشون می دین که اعتماد به نفس دارین. ژست آدمای آروم و مطمئن رو به خودتون بگیرین. و نفس عمیق بکشید تا نشون بدین که استرس ندارین. این طوری طرف مقابلتون هم به سمت آرامش هدایت میشه.

چگونه مذاکره کنندگان باهوش زبان بدن شما را می خوانند

مذاکره کننده های باهوش یادگرفتن که زبان بقیه رو بخونن و از اطلاعاتی که از این دانش به دست میارن به نفع خودشون استفاده کنن. اما خب خیلی از مذاکره کننده ها چون بلد نیستن زبان بدن رو بخونن چیزای زیادی رو از دست میدن که شاید خیلی توی کارشون به درد بخوره.

اما هر مذاکره کننده برای خودش استراتژی های خاصی داره که از اونا استفاده می کنه. اما به طور کلی ۴ تا استراتژی عالی هست که مذاکره کننده های باهوش برای خوندن ذهن بقیه ازش استفاده می کنن.

قبل از هر چیز در قدم اول اونا سعی می کنن یه شناخت کلی از طرف مقابلشون به دست بیارن. شاید براتون عجیب باشه اما خیلی از سیاستمدارا و مذاکره کننده های بزرگ و حرفه ای قبل از این که حتی با یکی برن سر میز مذاکره در مورد کوچکترین رفتارهاش تحقیق می کنن. به چیا علاقه داره، چطور هیجان زده میشه، چطور احساساتش رو بروز میده و خیلی مسائل دیگه که یه تیم حرفه ای بررسی می کنن و در نهایت مذاکره کننده باهوش اون ها رو به خاطر می سپره و در مواقع لزوم از اونا برای برخورد با طرف مقابل استفاده می کنه.

استراژی بعدی اینه که مدام با طرف مقابلشون ارتباط چشمی برقرار می کنن. هر حرفی که می زنن رو با یه نگاه نافذ و یه ارتباط چشمی کامل بیان می کنن. این طوری مطمئن هستن که طرف مقابل هیپنوتیزم میشه و اغلب کمتر امکان داره که پاسخ منفی بگیرن از یه نفر.

دو استراتژی بعدی یه مقدار پیچیده به نظر می رسن اما در واقع فقط به تجربه برمیگرده. شما هرچقدر هم که باهوش باشین لازمه که یه مقدار از هنر مذاکره بدونین. پس لازمه در کنار این که دارین روی مهارت خودتون برای استفاده از زبان زبان در مذاکره کار می کنین روی پرستیژ خودتون هم کار کنید. باید با پرستیژ به نظر برسین و شخصیت کاریزماتیک داشته باشین. این دو تا بیشتر از این که استراتژی باشن بیشتر یه نوع خصیصه اخلاقی هستن که باید برای این که یه مذاکره کننده باهوش باشین روش کار کنین.

زبان بدن برای موفقیت آمیز بودن مذاکرات حیاتی است

هیچ کس دوست نداره حین حرف زدن دست کم گرفته بشه و یا این که بقیه به حرفاش گوش ندن و یا حتی نتونه منظور خودش رو کامل بیان کنه. این جاست که زبان بدن هستش که به داد شما میرسه.

اولین برخورد هستش که تاثیر زیادی روی کسانی که قراره باهاشون مذاکره کنید، داره. یه سری موارد هست که تقریبا توی زبان بدن دونستشن خیلی حیاتی و مهم هست. همین طور به شما کمک می کنه که مذاکره موفقیت آمیزی داشته باشین و این شما باشین که روند مذاکره رو در پیش بگیرین.

چطور وارد می شوید؟

شاید خودتون زیاد دقت نکنید اما اولین برخورد و تاثیر شما از جایی شروع میشه که می خواین برای مذاکره وارد محیط بشین. وقتی قدم هاتون رو محکم بر میدارین و سرتون رو بالا گرفتین و روی لبتون لبخند دارین به شما قول میدم که در نگاه اول حس خوبی منتقل می کنین.

چطور لباس پوشیده اید؟

هرچند که میگن لباس نشانه شخصیت آدم نیست، اما پوشیدن لباس مرتب و منظم خیلی روی زبان بدن شما تاثیر داره. وقتی لباس مرتب و اتو شده پوشیدین و با اعتماد به نفس وارد شدین نشون میده که شما شخص مسلطی هستین. همین میتونه روی زبان بدن در مذاکره شما تاثیر بگذاره.

کارفرما یا طرف مقابل با دیدن شما که با اعتماد به نفس وارد شدین و لباس های اتو شده و مرتب با رنگ های کاریزماتیک تنون هست، به صورت ناخداگاه کلا روند مذاکره رو به سمتی هدایت میکنه که شرایط شما رو قبول کنه. یعنی توی این مرحله شما ۵۰ درصد کار رو رفتین و تا این جا شما برنده میدون هستین.

برای ۵۰ درصد بقیه هم این شمایین که باید با زبان بدن خودتون مثل تکون دادن دست ها برای بیان حرفاتون، ارتباط برقرار کردن چشمی و محکم و بدون استرس نشستن روند مذاکره رو دست بگیرین.

چطور صحبت می کنید؟

آدما روش های مختلفی برای حرف زدن دارن. خیلی از اونا با حالت متزلزلی آمیخته با ترس حرف می زنن. خیلیای دیگه هم با اعتماد به نفس حرف می زنن. یا اصلا خیلیا با صدای بلند یا با تن صدای پایین حرف می زنن. هر کدوم از این روش های حرف زدن میتونه نشونه های زیادی با خودش داشته باشه.

شاید زیاد به چشم شما نیاد اما کسی که حتی کمی در مورد مذاکره اطلاعات داشته باشه میدونه که روش حرف زدن هم یه نوع زبان بدن هست که توی مذاکره خیلی تاثیر داره. افرادی که تاثیر گذار هستن آروم و با تمانینه حرف می زنن و سعی می کنن بدون تپق و مسلط به کارشون حرف بزنن. توی مذاکره قرار نیست تن صدا هیجان، خشم یا ترس و استرس رو انتقال بده بلکه باید آرامش و حس مثبت رو به طرف مقابل بده.

هر چند خیلی از مردم این موارد رو زیاد در نظر نمی گیرن اما در واقع لحن صحبت و تن صدای شما تاثیر زیادی توی موفقیت شما در مذاکره داره.

سر تکان دهید

یکی از اسرار آمیز ترین بخش زبان بدن در مذاکره تکون دادن سر هست. وقتی شما با حرف های طرف مقابل سرتون رو تکون میدین به طور ناخداگاه این پیغام رو مخابره می کنید که من کاملا حواسم پیش شماست و حرف های شما رو کامل متوجه میشم.

شاید این روش ساده به نظر برسه ولی دلگرمی و حس خوبی توی طرف مقابلتون به وجود میاره و باعث میشه که طرف مقابلتون سعی نکنه که در مقابل شما گارد خاصی داشته باشه یا بخواد با شما وارد تنش بشه. همین موارد ساده به شما کمک می کنه اعتماد به نفس بگیرین و راحت تر حرف بزنین و به خودتون اجازه بدین که عمل های تاثیر گذار انجام بدین.

حرف آخر

هرچند که تا اینجا در مورد اهمیت زبان بدن در مذاکره با هم کلی گپ زدیم و کلی تجربه جدید یاد گرفتیم، اما چیزی که خیلی مهمه اینه که شما تمام مدت سعی کنید خودتون باشید. طبیعیه که وقتی دارین با یکی برای کار جدید حرف می زنین استرس داشته باشین. طبیعیه که توی بحث عصبی بشین و یا حتی هیجان زده بشین. اما مهم اینه که سعی کنید خودتون باشید و از نقش بازی کردن خود داری کنید.

یادتون باشه هرچقدر هم که سعی کنید از زبان بدن برای خوب جلوه دادن همه چیز استفاده کنید بعد از مدتی حقیقت درونی شما مشخص میشه و ممکنه تاثیر بدی روی طرف مقابلتون بگذارید. پس در نهایت سعی کنید به طور کلی روی اون استراتژی هایی که گفتیم بیشتر جنبه شخصیت دارن کار کنید تا به طور خودکار حرکات شما نشون دهنده موارد درونی شما باشن نه نقش بازی کردن خوب باشه.

منابع:

اشتراک گذاری

فیس بوک
توئیتر
لینکداین
واتس اپ
ایمیل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×