اهمیت تجربه کاربری و رابط کاربری
اهمیت UX و UI در طراحی وبسایت؟ در طراحی سایت دو واژه تجربه کاربری و رابط کاربری بیشترین استفاده رو دارن، در حال حاضر برخی از عناوین شغلی طراحان سایت User Design و User Design لحاظ میشن. ممکنه در مورد کاربرد و تفاوت این دو اطلاعات زیادی نداشته باشین. در این مقاله تصمیم داریم به طور کامل در مورد UI و UX صحبت کنیم و توضیح بدیم که این دو واژه روی سئو و بهینه سازی وبسایت تا چه میزان تأثیر میذارن.
UI مخفف User Interface Design و UX مخفف User Experience Design میباشد، این دو در کنار هم میتونن روند طراحی سایت رو تکمیل کنن. UI قسمتی از سایته که بازدید کننده با اون مواجه میشه و ارتباط برقرار میکنه (رابط کاربری) و UX به عنوان تجربه کاربری، تجربه بازدید کننده از سایت رو نشون میده. برای اینکه درباره UI و UX در طراحی سایت بیشتری بدونید، بهتره تا انتهای این مقاله مدیاروت رو همراهی کنین.
UX (تجربه کاربری) به چه معنا است؟
یکی از پرکاربردترین اصطلاحاتی که در رابطه با سئو و طراحی سایت با اون در ارتباط هستیم، UX است. تجربه کاربری یا UX میزان رضایتمندی کاربران از مفید بودن سایت رو نشون میده و بیان میکنه که آیا کاربران به راحتی در سایت شما به محتوای مورد نظرشون دسترسی داشتن یا نه؟ بنابراین میشه گفت کاربران به واسطه UX از سایت شما احساس خوب یا بدی دریافت میکنن.
UX چه اهمیتی دارد؟
UX یکی از مهمترین موارد تأثیرگذار روی سئو است، چرا که گوگل در کوتاهترین زمان به عملکرد و رفتار بازدیدکنندگان واکنش نشون میده و میتونه تشخیص بده که سایت برای افرادی که وارد اون شدن تا چه میزان کاربرد داشته، در نتیجه به سایتهای خوبی که تجربه کاربری خوبی برای بازدیدکنندگان به همراه داشته جایگاه و رتبه بهتری رو در نتایج گوگل در نظر میگیره. در واقع میشه گفت طراحی UX یکی از بهترین روشهایی است که باعث میشه سایت در صفحه اول گوگل قرار به گیره.
پیرامون بحث UX و UI در طراحی وبسایت؟، باید به این نکته توجه داشته باشین که UX تجربه عملکرد و کار بازدیدکننده روی سایته و در این موضوع شکل و ظاهر سایت تاثیرگذاره، اما اولویت نیست، در اینجا عملکرد سایت مورد اهمیت قرار میگیره. UX تأثیر بسیار مهمی روی ذهن مخاطب میزاره، چرا از این طریق متوجه خوب یا بد بودن سایت میشه. قطعاً مخاطب با دیدن سایت بی کیفیت از احساس ناخوشایندی داره.
تأثیر گذاری UX روی سئو و بهینه سازی وبسایت
اگه میخواید سئو مؤثر و بسیار خوبی داشته باشین، حتماً باید به UX اهمیت بدین، زیرا یکی از وظایف گوگل که اونو به خوبی انجام میده، جداسازی سایتهای پربازدید و محبوب از سایتهای غیر کاربردی است. گوگل بیشترین حجم نتایج رو برای سایتهای پرکاربرد در نظر میگیره.
طراحی تجربه کاربری یا User Experience Design
پرسشی که ممکنه همین ابتدای کار در مورد UX مطرح بشه، اینه که چرا سایتها به UX نیاز پیدا میکنن و طراحی UX باید از کجا شروع بشه و در چه صورت میشه برای بازدیدکنندگان سایت خود تجربه کاربری خوب طراحی کرد. در ادامه مراحل شروع طراحی سایت با UX رو برای شما توضیح میدیم.
- بررسی خواستههای مخاطب و نیازهای آنها برای طراحی سایت
- شناخت ویژگیهای رفتاری مخاطب و تصور کردن چیزهایی که آنها علاقه دارند
- طراحی مسیر کاربران از اول ورود به سایت تا ارائه خدمات و خرید محصولات
- تولید وایرفریم و پروتوتایپ برای دادن خط درست به سایت
- طراحی UI و تحویل آن به توسعه دهنده
- بررسی و تجزیه، تست صفحات و بخشهای مختلف سایت
گوگل چه استانداردهایی رو برای تجربه کاربری یا UX در نظر گرفته
برای تشخیص و ارزیابی UX، گوگل استانداردهایی رو مشخص کرده که User Experience Design باید با توجه اونها اقدام به طراحی UX کنه.
سرعت لود شدن سایت
سرعت عملکرد سایت یا همان سرعت لود محتوای سایت باید طوری باشه که مخاطب از دیدن او لذت ببره و تجربه کاربری قابل قبولی رو کسب کنه.
قابلیت ریسپانسیو بودن
UX باید طوری طراحی بشه که قابلیت نمایش روی تمامی دستگاههای ارتباطی مانند موبایل و تبلت رو داشته باشه.
نحوه تولید و طراحی محتوا
در طراحی سایت برای UX باید بهترین محتوا تولید بشه، محتوایی که دامنه اون بتونه پاسخگوی نیازهای مخاطب باشه و علاوه بر تکراری و کپی نبودن باید به کاملترین شکل ممکن ارائه بشه. جذابیت محتوا باید به گونه باشه مخاطب بعد از مطالعه، اونو بازنشر کنه. باید بتوانید روی مواردی مانند سرعت و زمان بندی ارائه محتوا تمرکز ویژهای داشته باشین. در این صورت میتونید با تولید محتوا در سایت بهترین شرایط رو برای کاربران رقم بزنین. اگه می خواید در مورد محتوای خوب بیشتر بدونید پیشنهاد می کنم مقاله ۵ راه ساده برای تولید محتوای سبز رو حتما بخونید
تحلیل لینکهای داخلی
لینکهای داخلی بین صفحات پیوند ایجاد کنن، کاربران با کلیک روی لینکهای داخلی میتونن به صفحات دیگر سایت هدایت بشن و از بخشهای مختلف سایت بازدید کنن و اطلاعات خوبی رو بهدست بیارن.
بررسی بک لینک ارجاع داده شده به سایت
اعتبار دامنه، بک لینکها و تعداد اونها از جمله مواردی هستن که روی سایت تأثیر مثبت میذارن، به طوری که هر چه قدمت دامنه بیشتر باشه، نرخ ترافیک اون افزایش پیدا میکنه و میتونه بیشتر مورد توجه کاربران و بازدیدکنندگان قرار بگیره. نتیجه تجربه کاربری مؤثر و مفید موجب استقبال گوگل از عملکرد سایت و انتقال آن به رتبه بالاتر میشود. به طور کلی کاربران باید از UX و UI در طراحی وبسایت؟، احساس رضایت کنن.
UX یا تجربه کاربری یعنی نخستین برخوردی که کاربران در زمان خرید کالا و یا بازدید از هر نوع سایتی که میتونن بهدست بیارن. اگر به عنوان User Experience Design در حال فعالیت هستین، باید همه احساسات، خواستهها و ویژگیهای رفتاری کاربران رو بشناسین، وقتی که کاربران از نحوه خدمات و فضای سایت شما رضایت داشته باشن، گوگل هم اعتبار سایت شما رو افزایش میده. در نتیجه سایت شما در لیست نتایج موتور جستجو صاحب رتبه و جایگاه بهتری میشه. بخش بعدی مقاله راجع UI در طراحی سایت صحبت میکنیم، چرا که برای ساخت یک سایت این دو باید کنار هم قرار بگیرن تا یک سایت با کیفیت با بهترین خدمات برای کاربران دنیای وب ایجاد بشه.
UI به چه معنا است و چه کاربردی دارد؟
UI به معنای رابط کاربری و مخفف عبارت User Interface Design است. در واقع UI شامل تمام چیزهایی میشه که در صفحه نمایش وجود دارن و توسط بازدیدکنندگان دیده میشن. به طور کلی هر چیزی که در ظاهر سایت شما قرار میگیره، به عنوان UI در طراحی سایت شناخته میشه. UI سایت عبارتاند از عکسها، متون، دیاگرامها، ماژولها، جدولها، فیلمها و رنگ بندی و موقعیت مکانی آنها. به طور کلی به آنچه که در ظاهر سایت قرار میگیره، UI گفته میشه.
البته برای UI تعریف دیگه ای هم میشه ارائه داد و اون اصطلاحی که به عنوان طرح گرافیکی، ظاهر و شکل یک سایت و یا یک اپلیکیشن تفسیر میشه. در واقع UI عناصر مختلف یک سایته یک کاربران با استفاده از اونها میتونن با محتوا و موضوع مورد نظرشون ارتباط برقرار کنن.
دکمههایی که قابلیت کلیک دارن، متنها، کادر ورود به متن، کیبورد، نوع طراحی صفحات، انیمیشنهای استفاده شده، گیفها و … از جمله عناصر UI هستن که واسطه طراح رابط کاربری روی سایت پیاده سازی میشن.
طراحی رابط کاربری یا User Interface Design
همونطور که اشاره کردیم User Interface یعنی ظاهر وبسایت و آنچه مخاطبان میبینن و به عبارت خلاصه شده اون UI میگن. یکی از رایجترین اصطلاحات پیرامون سئو و بهینه سازی وبسایته که طراحان سایت با اون سر و کار دارن. به عنوان مثال، تصور کنین میخواین از یک فروشگاه خرید کنین، به نظر شما زیبایی و ظاهر فروشگاه چه اهمیتی داره؟ UI دقیقاً همون فروشگاهیه شما قصد خرید از اون رو دارین.
رابط کاربری چه کاری انجام میدهد؟ (تاثیر UI برای وبسایت)
یکی از مهمترین وظایف UI، ایجاد هماهنگی و یکپارچگی برای طراحی و اجزای سایت و نرم افزارهای مرتبط با اونه. افرادی که به عنوان طراح UI فعالیت میکنن. تصمیم میگیرن که المانهای مورد نظر در کدوم بخش و یا کدوم قسمت صفحه سایت گذاشته بشه. طراحان UI تلاش میکنن تا سایت رو به زیباترین شکل ممکن طراحی کنن تا بازدیدکنندگان از اون استقبال کنن. در فرآیند طراحی UI، روانشناسی رنگها، نحوه چیدمان و نمایش خطاها عوامل مهم و تأثیرگذاری هستن که میتونن باعث جذب مخاطب بیشتر بشن.
در واقع ظاهری از سایت به واسطه حضور کاربر دیده میشه بنابراین UI یا رابط کاربری باید جذابیت لازم رو برای مخاطبین داشته باشه. در فضای وب برای اینکه طراحی UI به خوبی پوشش داده بشه، میشه از نرم افزارهایی مثل CSS، JS، فتوشاپ، زبانهای برنامه نویسی و HTML استفاده کرد. این نرم افزاری مهمترین نقش رو برای پیاده سازی UI با کیفیت ایفا میکنن.
رابط کاربری یا UI شامل چه مراحلی میشود؟
برای ارائه یک طراحی عالی و قابل قبول برای سایتتون، باید مراحل طراحی UI رو به درستی و با دقت کافی انجام بدین تا بتونین در صفحه اول گوگل قرار بگیرین. در ادامه مراحل طراحی UI رو شرح دادهایم.
- تجزیه و تحلیل پروژه و بررسی نیازهای کاربران
- طراحی اولین اتود و ارائه آن به مشتری
- ایجاد تغییرات جدید
- فرستادن تصاویر برای مشتری و اصلاح آنها در صورت نیاز
- ارائه اطلاعات مورد نیاز پروژه و انتخاب بهترین نوع رنگ بندی
- محاسبه هزینه و تحویل سفارش به مشتری
اهمیت UI برای طراحی سایت
بخش مهم هر سایت طراحی رابط کاربری است که میتونه یک تجربه کاربری خوب برای محصولات و یا خدمات ایجاد کنه. اغلب کاربران تعیین میکنن که یک محصول یا خدمات چگونه با این سرعت با توجه به شکل و قابلیت دسترسی طراحی میکنن. مهمترین مسئولیت طراح سایت، به وجود آوردن واسطهها و راههای ارتباطی است که برای مخاطبان، کارآمد و قابل استفاده باشه. به همین علت بسیاری از کاربران تلاش میکنن تا با درک کامل خواستههای کاربران و بررسی زمینهای که تعامل آنها با محصول صورت میگیره، تحقیق و بررسی کنن.
کاربران باید یاد بگیرن تا در زمان تعامل با محصولات، هدفهای مختلف و مسئولیتهای خودشون رو تا جایی که میتونن بدون نیاز انجام بدن و از این کار لذت بخش را به خوبی تجربه کنن. اگه بخوایم اهمیت UI رو به سادهترین شکل توضیح بدیم، میگیم یک UI عالی بسیار حائز اهمیت است که چرا که میتونه مخاطبان ایده آل سایت رو به خریداران و مشتریان همیشگی تبدیل کنه.
از اونجایی که رابط کاربری مثل یک پل برقراری ارتباط میان کاربران و صفحات وب سایت شما است، در این میان بهتره که بهترین و محکمترین نوع ارتباط ایجاد بشه. طراح UI با تمام تمرکز روی زیباییشناسی وقت میزاره و هدفی جز زیبا کردن فضای سایت رو دنبال نمیکنه. او همواره در تلاشه که کاربران رو از سایت راضی نگه داره.
تفاوت UX و UI در طراحی وبسایت؟
هر چند که ویژگیها و خصوصیات متفاوت یک UI عالی به کارآمد بودن UX بستگی داره و برعکس. UX و UI در طراحی وبسایت برای تولید یک محصول تأثیرگذار و با کیفیت باید به صورت هماهنگ و یکپارچه کنار هم قرار بگیرن. زمانی که هر دو مورد به درستی به اجرا برسن، محصول نتیجهای خوب و قابل قبول ارائه میکنه.
یک User Interface Design وظیفه داره تا ویژگیهای بصری سایت رو توسعه بده. رابط کاربر تشکیل شده از جنبههای مختلف طراحی که شرایطی رو فراهم میکنه تا کاربران بتونن با سرویس و یا محصولات وبسایت، بهترین نوع تعامل رو داشته باشن. مهمترین دلیل نگرانی طراح UI، دیدگاه کلی به محصول نهایی و نتیجه اون است.
در مقابل، User Experience Design وظیفه توسعه چگونگی عملکرد و کارایی رابط کاربری رو داره. مهمترین دغدغه طراح UX اینه که کاربران چگونه میخواین با محصولات سایت ارتباط برقرار کنن و نتیجه تجربه کاربری چی میخواد بشه. پس متوجه شدین که هر دو مورد بسیار بهم نزدیک هستن و همکاری مداوم اونها موجب طراحی رابط کاربری تأثیرگذار و توسعه ویژگیهای بصری میشه.
طراحان UI انتظارات و خواستههای کاربران رو پیش بینی میکنن، در نتیجه تحقیقات موجب کمک به آگاهی و کسب اطلاعات در مورد این فرآیند میشه. طراحان UI باید درباره زبان بصری تصمیمگیری کنن، چرا که زبان بصری مهمترین عامل ایجاد محتوای موفق است. اونها میتونن با بررسی ترجیحات و خواستههای مخاطبان، این فرآیند تحت تأثیر قرار بدن.
طراحی UI چه انواعی دارد؟
هفت نوع طراحی UI داریم که در ادامه راجع به اونها توضیح دادیم.
رابط کاربری مبتنی بر زبان طبیعی LUI یا NLUI
با استفاده از این رابط، کاربران به جای برقراری ارتباط با یک زبان کامپیوتری، با دستگاه ارتباط میگیرن.
UI بر اساس فرم
رابطهای طراحی شده با توجه به فرم، فهرستی از گزینهها و پرسشهای مختلف برای کاربران ارائه میکنن، درست مثل فرمهای کاغذی سنتی.
UI صوتی یا VUI
واسط مبتنی فرمان صوتی با استفاده از تشخیص گفتار به کاربران امکان برقراری ارتباط رو با دستگاه میده.
UI لمسی
این نوع واسط شرایطی رو فراهم میکنه تا مخاطبان با لمس کردن دستگاه؛ تعامل برقرار کنن.
طراحی رابط کاربری با توجه به منو
کاربران با استفاده از یک دستگاه، و از طریق مشاهده منو و جستجو در صفحات مختلف با محتواهای سایت ارتباط میگیرن.
رابط CLI یا واسط مبتنی بر خط فرمان
این نوع رابط بر اساس متن مورد استفاده کاربر قرار میگیره، یعنی برای مشاهده و کنترل پروندهها در کامپیوتر از این رابط استفاده میکنن.
UI گرافیکی یا GUI
طراحی UI گرافیکی، آیکونها و المانهای گرافیکی رو در اختیار کاربر میذاره که به واسطه اونها ارتباط با دستگاههای الکترونیکی برقرار میشه.
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
نتیجهگیری
در این مقاله علاوه بر پاسخ به سؤال UX و UI در طراحی وبسایت؟، درباره User Experience Design و User Interface Design توضیحات جامع و کاملی رو ارائه کردیم. قطعاً این مباحث برای افرادی که در زمینه طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری فعالیت میکنن مفید خواهد بود. شما میتونین نظرات و سؤالات خودتون رو برای ما در مدیاروت ارسال کنین.
منابع: