مدل بازاریابی STP
در بین انواع مدل های بازاریابی، این روزا مدل بازاریابی STP یکی از آشناترین و پرکاربردترین انواع بازاریابی بشمار می رود که توی بازاریابی مدرن ازش استفاده می کنن. خود STP مخفف سه کلمه segmentations, Targeting and Positioning هست که ترجمه اون ها میشه تقسیم بندی، هدف گذاری و موقعیت یابی. این مدل بازاریابی برای وقتی به کارتون میاد که می خواید یه برنامه ارتباطی با مخاطبان خودتون بچینین. با این مدل می تونین اون ها رو اولویت بندی کنید و پیام های شخصی و مرتبط رو برای ارتباط بیشتر با مخاطبان خودتون ایجاد کنید.
استفاده از مدل بازاریابی STP
اگه بازار خودتون رو به گروه های مختلف تقسیم کنید، گروه های مناسب رو هدف قرار بدین و محصولات و خدمات خودتون رو مناسب با اون ها طراحی کنید، بازاریابی شما خیلی از چیزی که هست موفقیت آمیزتر میشه.
اگه خوب دقت کنید محصولی پیدا نمیشه که همه اقشار جامعه رو به عنوان مشتری هدف قرار بده. حتی شرکتی مثل کوکاکولا که توی ۲۰۰ کشور دنیا فعالیت داره و به بیش از یک میلیارد نفر در روز هم محصول میفروشه باز نمیتونه ادعا کنه که می تونه همه بازارها رو تحت پوشش قرار بده.
اشتباهی که خیلی از شرکت ها مرتکب میشن اینه که فکر می کنن هرکسی میتونه مشتری اونا باشه. استفاده از این روش فروش محصولات یا خدمات رو برای شما خیلی سخت می کنه.
برای این که فروش آسون تری داشته باشین می تونین از مدل بازاریابی STP استفاده کنین. با کمک این مدل بازار خودتون رو به بخش های مختلف تقسیم کنین، جذاب ترین بخش ها رو انتخاب کنین و محصول یا خدمات خودتون رو توی اون بخش قرار بدین تا بیشتر مورد توجه مشتریان هدف شما باشه.
مراحل مدل بازاریابی STP
۱: تقسیم بندی
اولین مرحله از مدل STP تقسیم بازار شماست. توی این مرحله، بازار خودتون رو بر اساس معیارهای خاصی تقسیم بندی می کنید. چند معیار اصلی برای این کار وجود داره:
دموگرافیک: تقسیم بازار بر اساس هر ترکیبی از سن، جنسیت، سطح درآمد، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، شغل، قومیت و غیره.
جغرافیایی: مرتب سازی بازار بر اساس کشور، منطقه، استان، شهر، منطقه شهری، محله و غیره.
روانشناختی: تقسیم بندی افراد بر اساس سبک زندگی، سرگرمی ها، فعالیت ها، عقاید، دیدگاه های مذهبی، وابستگی های سیاسی، انتخاب های سرگرمی، ویژگی های شخصیتی، نگرش ها و غیره.
در حالی که اطلاعات دموگرافیک مشتری های احتمالی شما رو مشخص میکنه، اطلاعات روانشناختی دلیل خرید اونها رو توضیح میده.
رفتاری: چطور از محصول شما استفاده می کنن، با چه منبع مالی محصول شما رو خریداری می کنن، وفاداری به مارک تجاری، سطح استفاده، مزایای اصلی که جستجو کردن، ویژگی های کلیدی مهم و مورد استفاده و غیره.
وقتی بازار کارتون رو به بخش های مختلفی تقسیم می کنید و تمرکز خودتون رو روی یک بخش خاص می گذارید؛ با استفاده از این اطلاعات شانس موفقیت خودتون رو افزایش میدین.
۲: هدف قرار دادن
هدف گذاری شامل تصمیمی گیری هایی در مورد جذاب ترین بخش هایی میشه که خودتون شناسایی کردین. اساسا شما باید جذابیت تجاری هر بخش رو تعیین کنین.
این مرحله هم تعدادی فاکتور داره که می تونین از اون استفاده کنین:
اندازه: اندازه ای که شما حدس میزنین تا اون حد می تونین رشد کنین.
سودآوری از بخش: چه بخش هایی آماده هستن که بیشترین هزینه رو برای محصولات شما پرداخت کنن؟ طول عمر ارزشمندی یک مشتری چقدره (تا چه مدت زمان مشتری برای شما سودآوری داره).
سهولت دسترسی: دسترسی به بازار با استفاده از بازاریابی چقدر ساده یا سخته؟ آیا شبکه های توضیع شما به سادگی به این بخش دسترسی پیدا می کنن؟ هزینه به دست آوردن مشتری برای این بخش چقدره؟
در نهایت، فقط اندازه یه بخش نیست که باید در نظر بگیرید. بلکه سود آوری کلی هر بخش هم باید مورد توجه شما باشه. در حالت ایده آل، شما باید یه بخش درحال رشد و سودآوری رو پیدا کنین.
۳: موقعیت یابی
در مرحله آخر مدل بازاریابی STP یعنی موقعیت یابی، متغییر های مختلفی که توی دو مرحله قبلی در نظر گرفته بودین رو ترسیم کنید و محصول خودتون رو متفاوت تر از رقباتون توی ذهن مشتریان خودتون جا بندازید.
شما می خواید محصول یا خدمات شما موقعیت منحصر به فردی توی بازار داشته باشه. در اصطلاح بازاریابی این پیشنهاد ارزش شما نامیده میشه.
سه روش استاندارد وجود داره که میتونین محصول خودتون رو برای دستیابی به یک مزیت رقابتی موقعیت یابی کنین.
موقعیت عملکردی: به حل یه مشکل یا تامین منافه برای مشتریان اشاره داره.
موقعیت نمادین: به منظور افزایش نیاز تصویری از کسب و کارتون، منیت یا وابستگی مشتری های شماست.
مثلا اتومبیل های لوکس رو در نظر بگیرین. اونام مثل هر ماشین دیگه ای شما رو از یک نقطه به نقطه دیگه حمل می کنن. اما چیزی که یه اتومبیل لوکس به صاحبش میده عزت نفس و برآورده کردن نیازهای اون به راحتی، آرامش و امنیت هسش.
موقعیت یابی تجربی: به تمرکز روی عناصر محصول یا برند تجاری شما اشاره داره که از نظر احساسی با مشتریان شما ارتباط داره.
بازاریابی و استفاده از مدل های بازاریابی مثل مدل بازاریابی STP نیاز به دقت و ظرافت خاصی داره. هرکس که بخواد نمیتونه ازشون استفاده کنه و به مهارت و دانش قبلی نیاز داره. اما میتونین با مطالعه این موارد به خوبی با روش های بازاریابی آشنا بشین و تا حدودی از اون استفاده کنین. اگه به خدمات حرفه ای تری توی این زمینه نیاز دارین پس به یه متخصص که تجربه انجام اون رو داره مراجعه کنید.
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
منابع: