ماتریس SWOT
همه کسب و کارا به پیشرفت روزانه نیاز دارن. واسه همین لازمه که روش هایی رو برای بررسی کسب و کارشون پیدا کنن. ماتریس SWOT یکی از اون بررسی ها و تحلیل های خوبیه که می تونین برای بهتر شدن کارتون ازش استفاده کنید. اما اول از همه باید از خودتون بپرسید که اصلا آنالیز سوآت چیه؟ خود ماتریس SWOT مخفف چه کلماتیه؟ در کنار من باشید تا در مورد این موارد باهم گپ بزنیم.
ماتریس SWOT
خود کلمه SWOT مخفف ۴ کلمه Strengths، Weaknesses، Opportunities و Threats است. که به ترتیب یعنی نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدید ها. این چهار مورد چهار جنبه مهم تجارت شما رو به طور تکنیکی ارزیابی می کنه.
استفاده از این تحلیل به شما کمک می کنه که مزیت ها و کاستی های کار خودتون رو پیدا کنید، شانس شکست رو کم کنید و خطراتی که ممکنه سر راه کسب و کارتون باشه رو پیش بینی کنید. می تونید بعد از خوندن این مطلب برای خودتون برنامه ریزی کنید و از رقبای خودتون پیشی بگیرید.
نحوه انجام تجزیه و تحلیل با ماتریس SWOT
قبل از هرچیز باید یه صفحه رو به ۴ قسمت مساوی تقسیم کنید. می تونید جدول آماده تحلیل سوآت رو هم آنلاین دانلود کنید. به هرحال نوشتن دستی اون یا کشیدن طرحش توی لپ تاپ کاریتون می تونه بهتر به شما کمک کنه.
۱: یک تیم حرفه ای استخدام کنید
شاید تعجب کنید از این که یه سری تیم حرفه ای هستن کارشون اینه که کسب و کار های بقیه رو تحلیل کنن و نقاط ضعف و قوت اون ها رو پیدا کنن.
هر چند که فکر می کنم کسی بهتر از خود شما نمی دونه که کجا دارین خوب پیش میرین و کجا کارتون خراب شده، اما استخدام چنین تیم هایی خالی از لطف نیست. می تونین با استخدام همچین تیمی ۴ بخش تحلیل رو پر کنید.
اگه هم دوست ندارید که تیمی برای این کار استخدام کنید، پس خودتون و کارکنان شرکت دست به کار بشین و شروع کنین به بررسی موارد چهارگانه تحلیل سوآت.
۲: نقاط قوت رو بررسی کنید
اولین قسمت از تحلیل سوآت مربوط به نقاط قوت کسب و کار شما است. در واقع نقاط قوت کار هایی هستن که شما به خوبی مدیریت کردین یا چیزایی که شما رو از بقیه رقبا متمایز می کنه. به این فکر کنین که چه مواردی شما رو از بقیه بهتر کرده و اونا رو توی این بخش یادداشت کنید.
۳: نقاط ضعف
بیاین با خودتون صادق باشین، هیچ مجموعه اونقدر کامل نیست که نقطه ضعفی نداشته باشه. یادتون باشه که ماتریس SWOT برای ارزیابی بهتر خود شماست و قرار نیست اینا رو کسی ببینه پس صادقانه خودتون و مجموعتون بدون هیچ تنشی هر بخشی که فکر می کنید مشکل ایجاد کرده و الان نقطه ضعف مجموعتونه رو توی این بخش یادداشت کنید.
۴: فرصت ها را غنیمت شمارید
شاید به خودتون بگید که چطور می تونید فرصت ها رو بررسی کنید. خب کار خیلی ساده ایه کافیه بررسی کنید که چه چیز های مثبتی قراره برای تجارت شما پیش بیاد که برای به دست آوردنش باید خودتون رو ارتقا بدین.
فرصت ها موقعیت هایی هستن که هر کسب و کاری ممکنه باهاش رو به رو بشه. با این فرصت ها می تونین کارتون رو رونق ببخشین یا اون رو ارتقا بدین. خوب فکر کنید و همه این موارد رو ثبت کنید.
۵: تهدید ها رو جدی بگیرید
فکر می کنید به چه مواردی می گن تهدید؟ توی دنیای تجارت به هرچیزی که می تونه روی کسب و کار شما تاثیر منفی داشته باشه و مربوط به دنیای خارج باشه، برای شما تهدید محسوب میشه.
برای هر کسب و کار خیلی حیاتیه که حتما تهدید های خودش رو شناسایی کنه و سعی کنه راه حلی برای اونا پیدا کنه. باید آمادگی مقابله با هر مشکلی رو داشته باشید.
چطور از ماتریس SWOT استفاده کنیم؟
خب تا اینجای کار که شما هر ۴ مورد مربوط به ماتریس رو بررسی کردید. الان وقتش رسیده که از اونا استفاده کنید.
قبل از هرچیز لازمه که به خودتون یادآوری کنید این کار به نفع مجموعه شما خواهد بود. شما با یه لیست بلند بالا از مشکلات، خوبی ها، تهدید ها و فرصت های خودتون رو به رو هستین. شاید دست و پاتونو گم کنین و اصلا نا امید بشین.
اما وقتش قبل از این که هول بشین و وحشت کنین من یه طرفند ساده بهتون یاد میدم که ازش استفاده کنید.
بیاین این ۴ بخش رو کنار هم بگذارین و سعی کنید اول مشکلات داخلی رو حل کنید. مثلا فکرش رو بکنید که شما توی بخش تهدید ها یه مشکل دارید. توی بخش نقاط ضعف هم یه مشکل دارین. باید این مواردی که توی هر ۴ تا جدول هست رو با هم مچ کنید. شما اگه یه نقطه ضعف خودتون رو برطرف کنید، شاید خود به خود یه تهدید از سر راه مجموعه برداشته بشه. یا اگه یه نقطه ضعف رو برطرف کنید، یه فرصت خوب داشته باشین.
با بررسی دقیق داده های ماتریس SWOT می تونین تحلیل عمیقی از کسب و کار خودتون بدست بیارید. انتخاب با خود شما است. کافیه که دست به کار بشید و همین الان شروع کنید.
چرا مدیاروت
مدیاروت راههای جذاب تر شدن و تو چشم بودن برای گوگل رو نشونتون میده، درمورد سئو و بهینه سازی وب سایتِ شما بهتون مشاوره میده، و باعث میشه با کمک سئو سایتِ خودتون رو، به صفحات اول گوگل و نتایج اول جستجو ببرید و ترافیک سایتتون هم افزایش پیدا کنه.
مدیاروت گزارش کاملی درمورد مشکلاتی که سایتتون از نظر سئویی داره بهتون ارائه میکنه؛ تا با مشاوره سئویی مدیاروت و گروه فنیِ شرکتتون مشکلات رو حل کنید.
و در قدم های بعدی برای رسیدن به اهدافتون، براتون استراتژی تدوین میکنه و به مرحله اجرا درمیاره تا بتونید هدفهاتونو دونه دونه تیک بزنید.
منابع: